Sådan sikrer du din virksomhed mod uforudsete problemer

Der findes utroligt mange måder at sikre sin virksomhed på, og den ene udelukker bestemt ikke den anden. Sikkerhed må faktisk være en af de vigtigste parametre at gå op i, når der stiftes virksomhed. 

Sikkerhed er også et lidt bredt begreb når vi snakker om virksomheder, for der er jo sikkerhed for medarbejdere, for udstyret man skal bruge til at omsætte, for aktionærerne og selvfølgelig en sikkerhed for indehaverne. 

I denne artikel griber vi fat i sikkerhed for indehaverne, for selvom det er dem der ejer og driver virksomheden, så kan de godt råde uklar med hinanden og hvis det sker er det vigtigt at have et sikkerhedsnet, så den ene part ikke lige pludselig tager røven på den anden. 

Ejeraftalen

Her kommer en ejeraftale ind i billedet, for det er nemlig den der skal sikre dem mod hinanden, så at sige. Ejeraftalen er et dokument som indehaverne skribler sammen der tager fat i nogle af de problematikker der kan opstå i ledelsen. 

Det kunne eksempelvis være at den ene partner slet ikke havde lyst til at være med i virksomheden længere og at han/hun nu vil sælge sin andel til højest bydende. Uden en ejeraftale der fortæller hvordan partnere skal reagere har han faktisk helt frie tøjler til at gøre lige præcis hvad det passer ham, og det er ikke nødvendigvis godt for den anden partner.

Her kunne ejeraftalen eksempelvis forklare at den ene partner kun må sælge sin andel til en demokratisk valgt kandidat og ikke højest bydende, medmindre selvfølgelig at den anden partner ville sælge udelukkende til den siddende partner. 

Kan man selv lave en ejeraftale?

Det korte svar er ja, det kan du sagtens. Ejeraftalen skal betragtes som en af de forsikringer du har, men aldrig nogensinde håber at du kommer til at bruge. Den kan godt bare laves som en uofficiel retningslinje, men mange foretrækker at svinge den forbi en advokat så der kan komme noget gyldighed på den – for uden gyldighed er man nød til at antage at den anden ikke bare underminerer aftalen hvis han/hun vil ud af virksomheden.

Koster ejeraftalen noget?

Hvis ikke du har tænkt dig at svinge den forbi en advokat behøver den slet ikke at koste noget som helst. Rådet herfra er dog at virkelig tænke dig om før du ikke får den gjort gyldig. Det kan godt være at det koster lidt, men det er billigere end retten mod din partner.