Hvad handler mindfulness om?

Har du før undret dig over, hvad mindfullness helt præcis betyder? Det vil vi komme ind på herunder.

Vær i øjeblikket

At være mindfull er ikke blot at være opmærksom på dine oplevelser, men gør det på en bestemt måde. Først skal du sørge for, at det er en oplevelse, der foregår i øjeblikket. For fysiske fornemmelser er dette ret oplagt. Bare tjek med dig selv føler du en oplevelse lige nu? I så fald er det et godt tidspunkt at være opmærksom på.

For tanker eller følelser kan du gøre det samme. Du kan ikke være opmærksom på noget, du følte i går – det er bare at huske en følelse. Du kan dog være opmærksom på, hvordan du i øjeblikket føler, hvordan du følte det i går.

Mindfulness forsøger at udnytte det teksturen af den følelse selv, som kun kan ske i nuet. En god måde at øve sig på er simpelthen at stille spørgsmålet: Hvordan har jeg det lige nu? eller Hvad foregår der i kroppen?

Ikke være dømmende

Vi er næsten alle os er for hårde ved os selv. Desværre kommer denne tendens til at resultere i, at vi bliver alt for selvkritisk i vores meditationspraksis.

Lad os forestille os, at du sætter dig ned på en gulvet for at øve mindfulness i 5 minutter. Du begynder at fokusere på din vejrtrækning, og efter 30 sekunder bemærker du lidt smerter i din ryg, når du sidder med benene på tvært. Umiddelbart begynder dit sind allerede at overtænke, hvorfor din ryg har problemer og smerter og du går hen og bliver usikker på, om det er dig selv der er noget galt med. Dette er bevidsthed med dømmekraft.

Hvordan ville dette adskille sig med nogle ægte mindfulness tilføjet til blandingen? Når du først bemærker først smerten i lænden, så se efter, om det er muligt at være opmærksom på smerten uden at bedømme den som en dårlig ting. Dette kan være ved i stedet at spørge dig selv, hvordan føles det? Og svaret kan være, at det føles lidt varmt. Det er ikke nødvendigvis en negativ ting. 

Men du tænker måske, hvordan skal jeg ikke synes, at min smerte er en dårlig ting? Det er ikke let. Faktisk er det en af ​​de sværeste ting, du nogensinde kommer til at prøve ved at møde din egen både fysiske og følelsesmæssige smerte uden at skubbe den væk. Men du bliver bedre med praksis.