Fem tips til at få mere for pengene

Privat økonomi kan være et omtåleligt emne og er som regel noget, der fylder en del, hvad end du er enlig eller familie. Der er ikke noget, der kan stresse så meget, som en økonomi i ubalance. Hvis du nogensinde har set bare ét afsnit af Luksusfælden, så ved du, hvad der er tale om. Der kan være stressende for dig, hvis der ikke er penge nok. Heldigvis er der en række ting, der kan hjælpe til, at du kan få mere ro i maven og økonomisk overskud.

Der findes mange steder, du kan spare på økonomien, men det kan være vigtigt for dig, at du kigger nogle af tingene lidt bedre efter i sømmene, da noget af det er gentagne begivenheder, der oftest skal opdateres løbende for at det holder stik. Og selvom din økonomi er sund og stabil, kan det være en fordel at tjekke din økonomi. Hvem vil ikke gerne have mere for pengene, end de får i forvejen? Så hvis du kan spare lidt her og lidt der, kan opsparingen måske vokse. 

Her er fem tips til, at du forhåbentlig kan spare en anelse mere og ikke mindst få et bedre overblik over, hvordan det hele står til.

Lav en madplan

En rigtig god og nem idé er at lave en madplan. Dels sparer det dig for de daglige overvejelser om, hvad du skal lave af mad den pågældende dag. Og ikke mindst sparer det dig for de daglige ture i supermarkedet, og dermed sparer det dig formentlig også for en masse impulsshopping. Det kan nemlig være svært at “styre” sig, hvis der er gode tilbud i supermarkedet. Hvis du laver en madplan, så kan du ligeledes sikre dig, at du bruger resterne dagen efter, eller hvis du køber en stor portion hakket oksekød, så kan du lave lasagne den ene dag og mexikanske pandekager den næste dag, så du sørger for at bruge maden. Derudover er en rigtig god idé, hvis du laver større portioner, så du kan fryse noget ned, eller bruge til madpakke dagen efter. Det sparer dig for penge.

Tjek alle faste udgifter igennem

Det her er et punkt, du bør gå igennem hvert år og som minimum hvert andet år. Her er som regel en del at spare. Du bør tjekke både forsikringer, a-kasse, mobilabonnement, tv udbyder og streamingtjenester. Får du brugt de tre streamingtjenester, du har betalt for? Er der måske penge at spare, hvis du nedsætter dit dataforbrug på dit mobilabonnement, eller endnu flere penge at spare, hvis du skifter tv udbyder. De fleste kan spare en god portion penge årligt, hvis de går tingene efter i sømmene, så derfor bør du også gøre det.

Lav et budget (og opdater og overhold det)

Du bør helt klart lave dig et budget, så du har et helt tydeligt overblik over din årlige økonomi. Som udgangspunkt er det bedst, hvis du laver det på årsbasis, da der kan være flere ting, der ikke bliver betalt på månedsbasis, men som kører på årsbasis. Du behøver ikke selv at udfærdige et, du kan finde en skabelon på nettet, du kan bruge. Det giver dig et godt overblik over, hvilke indtægter og udgifter, du har, og om det hele går op i en højere enhed.

Opret en opsparing

Det kan godt være, du ikke har vanvittigt mange penge tilovers hver måned, men lidt har også ret. Du bør have en opsparing, hvor du fast sætter et beløb ind svarende til det, du har rådighed til. Der opstår altid uventede udgifter indimellem, hvad end, det er til tandlægen, bilen, et nyt komfur eller en større begivenhed, du skal købe gave til. Og husk; mange bække små gør en stor å. Selvom du kun har 100 kroner per måned, så bliver det på sigt til meget.

Rejs på budget og skæve tidspunkter

De fleste vil stadig gerne på ferie, selvom økonomien ikke altid er til det. Her er flere idéer til, hvordan du kan komme afsted. En af dem er, at du kan overveje, hvorvidt du bør holde ferie i Danmark. Det er ikke alene billigere, men det gør også, at både dig og din familie får et godt indblik i, hvor dejlig Danmark er. Du kan ligeledes rejse udenfor højsæsonerne, det betyder, at du nok bør holde dig fra juli måned, især 28, 29 og 30, som er de primære rejseuger, da det er her, de fleste børn og unge har fri fra skole. Kan du rejse i starten af juni eller i slutningen af august, kan du spare mange penge på dine ferie. Benyt dig ligeledes af søgemaskiner på nettet, hvor der ofte kan være rabatter fremfor, hvis du køber gennem et rejsebureau, hvor der sidder nogle, der skal bruge tid på at planlægge din ferie. Der findes også en række dealsider, der samler gode tilbud, så måske er her også penge at spare for dig. Hvis du er fleksibel med tidspunkterne kommer du væsentlig længere.

 

Andre tips kan naturligvis være, at du ser, om du kan få ekstra arbejde. Måske har du mulighed for at tage ekstra vagter, måske kan du få den ferieuge udbetalt, du ikke når at få afholdt, eller måske kan du få et ekstra job ved siden af. Der er mange muligheder for at sætte lidt mere skub i økonomien, og det er naturligvis helt op til dig, hvad der passer dig bedst.