Det skal du vide om rattan

Sika-Design

Sika-Design blev etableret af Ankjær Andreasen i Horsens i Danmark, hvor der under krigen var en skræmmende stigning i arbejdsløsheden og tilmed mangel på rå materialer. Produktionen blev derved baseret på brugen af frie rå materialer, som eksempelvis strå fra marker efter høsten. 

I 1951 blev virksomheden flyttet til Fyn, hvor produktionen blev udvidet til også at inkludere kurve. 

Sika-Designs er en af de ældste og største producenter af møbler i materialet; rattan. Og derved kan man tydeligt fornemme, at bæredygtighed altid har været en stor del af virksomhedens mærkesager. Siden 1942 har rattan været nøglen til en bæredygtig møbelproduktion.

Rattan

Rattan er et materiale, som er med til at sørge for, at der naturligvis bliver produceret rattan møbler. Men der er flere gode grunde til, hvorfor møbler i netop dette materiale er så anvendeligt hos mange møbelproducenter.

  1. For der første er rattan verdens næsthurtigst voksende materiale til møbelfremstilling. Den regenererer blot i løbet af 5-7 år. Dette betyder med andre ord også, at hvis man sørger for kun at nedbryde en passende mængde, så ødelægges naturen ikke.
  2. Rattan er som plante med til at bevare regnskoven. Dette sker fordi denne specifikke græsart vokser som vinstokke op ad træerne, direkte fra skovbunden.
  3. Rattan omdanner CO2 til ren frisk luft og producerer samtidig op til 35% mere ilt end et tilsvarende træ af en anden art.
  4. Sammenlignet med bambus er rattan ikke hult men rent faktisk massivt. Det betyder altså også, at der er tale om et materiale der er stærkt, bøjeligt og yderst holdbart, når man taler om møbelproduktion.
  5. Rattan er næsten uopslideligt. Du kan være sikker på, at de møbler du har anskaffet dig i dette materiale holder i flere generationer. På denne måde er det altså heller ikke nødvendigt, at skifte møblerne ud alt for ofte, hvilket bidrager positivt til miljøet og samfundet generelt.
  6. Rattan er både nemt og miljøvenligt at arbejde med og gøre brug af. Det tager blot 10-15 minutter, at dampe rattan rørene før de kan formes.
  7. Det er på ingen måde nødvendigt, at bruge lim i produktionen. 
  8. Rattan findes i over 600 varianter, hvoraf kun 40 anvendes til møbelproduktion.

Som du kan læse dig til, er der mange ting der er værd at vide om rattan. Samtidig er det også tydeligt, at det er et materiale der i den grad bør anvendes i møbelproduktionen og det er godt, at nogle virksomheder allerede fra starten af, fokuserer så meget på bæredygtighed.