Julekalender, Opskrifter

Risalamande – 23. decembers låge

Hvor juleaftens hovedret kan variere mellem flere valg, er der en anderledes enighed om aftenens dessert. I hoveddelen af de danske hjem, står der risalamande med kirsebærsovs på menuen. Selvom det har et tydeligt franskklingende navn (ris med mandel), er det en helt dansk ret. Ingen regler uden undtagelse, da der dog også er en del der ikke bryder sig om risalamande eller er allergiske overfor en bestemt fødevare, og derfor får is, citronfromage eller andet der kan gemme på en mandel. Ingen risalamande uden en hel mandel til mandelgaven. Uanset om der kun er én mandel, eller en mandel til hvert barn, er det så hyggeligt at sidde og lede efter den.

Den meget udokumenterede historie bag risalamanden, skulle efter sigende være en udvikling af en tidligere trofast juleret, nemlig risengrøden. Før i tiden, fik de fleste familier risengrød før selve stegen/anden juleaften. Primært for at mætte godt af, inden det dyrere kød kom på bordet. Også her, var der en hel mandel i grøden og “vinderen” fik en gave. Omkring århundredskiftet, udviklede grøden sig i de mere mondæne kredse til egentlig risalamande, og blev serveret som dessert med kirsebærsovs eller henkogt frugt.

Derfor har jeg opskriften på en lækker risalamande bag låge nr. 23. Det er ikke min svigermors, men en lækker opskrift, jeg har fået fra anden hånd. Når det kommer til kirsebærsovsen, indrømmer jeg, at jeg køber den færdig. Helst den fra “Den gamle fabrik.” Den er lidt dyrere, men smager tilsvarende godt, efter min mening.

Til risalamanden er det en heldig, men sikkert ikke tilfældig, tradition at få risengrød d. 23. december. En væsentlig ingrediens er nemlig kold risengrød.

Anvendes, her er til 5-6 personer: Kold risengrød fra dagen før, 1/4 af hvad der er brugt ved at lave risengrød af 4 l. mælk. Derudover 125 g smuttede mandler – én hel, resten hakket i ønsket størrelse, 2½ spsk. sukker, vaniljekorn fra 2 stænger vanilje og ½ l fløde.

Fremgangsmåde: 

  1. Smut mandlerne og hak dem i ønsket størrelse. (Her er et link til en video, der viser hvordan det nemmest kan gøres: BT – smut mandler hurtigt) Husk at lægge én fra at gå på jagt efter.
  2. Vend de hakkede mandler ned i den kolde risengrød, sammen med sukker og vaniljekorn.
  3. Pisk fløden til en flødeskum. Pas på, flødeskummet ikke bliver for “hård”, så bliver risalamanden ikke så blød.
  4. Vend flødeskummet ned i risengrødsblandingen, lidt efter lidt. Det er ikke sikkert, det hele skal bruges.
  5. Vend den hele mandel i, og rør rundt i risalamanden, så den kan gemme sig.
  6. Stil risalamanden på køl indtil den serveres.

Det er én mulig opskrift til risalamande. Jeg håber I kan lide den, og at det bliver lige netop dig, der finder mandlen. Billede må I vente med til det er forsøgt og afprøvet i morgen aften. 🙂

Glædelig lillejuleaften til jer, og husk at sætte grød op til nissen 😀

Mvh. Mette K.

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar