Julekalender, Opskrifter

Opskriften til den store julemiddag – låge nr. 21


Juleaften nærmer sig med hastige skridt! 
Derfor er der i dag en how-to til den store julemiddag, hvor der ikke er noget der mangler – men det er stadig fornuftigt for en budget-familie. Det eneste, der ikke er opskrift på, er risalamanden. Den kommer senere, når jeg har fået lokket opskriften ud af min svigermor 😛

Når jeg skal lave denne julemiddag, er den inddelt i forskellige etaper. Det er vigtigt for mig, at der ikke bliver julestress eller -jag, men at forberedelserne med fordel kan deles op. På den måde, er der noget der kan laves både 1-2 dage før brug eller klargøres om formiddagen, så det fordeles ud.

Julemiddagen består af flere elementer, og passer til 5-6 mennesker. :
Flæskesteg – frikadeller – julemedister – rødkålssalat med klementiner – brune/hvide/franske kartofler – ribsgelé – flødesovs

Du skal bruge: 1½ kg flæskesteg, 500 g julemedister, frikadeller af 500 g hakket svinekød, 1 kg kartofler, 1 kg aspargeskartofler, sukker, smør, 1 pose franske kartofler, et rødkål, 1 net klementiner, ribsgelé, fløde, salt og peber.

1-2 dage før:


Rødkålssalaten 
forberedes enten én eller to dage før den skal bruges, så er der god tid til at den kan marinere. Opskriften kan findes tidligere i min julekalender, eller ved at klikke her: Rødkålssalat

Frikadellerne kan med fordel også laves dagen før, og så varmes op. Til frikadeller skal du bruge: 
500 g hakket svinekød, 1 æg, 1 finthakket løg, mel, mælk, salt, peber. Opskrift: Lav en fars af kød, løg, mel, mælk og 1 æg. Lad hvile i 15 minutter. Form farsen til frikadeller og steg på panden.

Juleaften – formiddag

De hvide kartofler skrælles om formiddagen. De almindelige stilles i en gryde med låg over og dækkes til med vand. Her står de, indtil de skal koges. Aspargeskartofler koges med skræk i letsaltet vand, og stilles til køl når de er kogt og pillet. Så er de klar til at blive brunet.

Juleaften – frokosttid

Flæskestegen, er et længere projekt, der starter til frokost.
Sæt ovnen på 130 g, almindelig varme. Det er vigtigt, det er almindelig varme, varmluft dur ikke til det her. Find svinekammen frem, og vær sikker på alle sværene er skåret ned til kødet. Smør godt ind i salt, ned mellem alle sværene – helst groft salt, da det gør sværen mere knasende og de bliver sprødest. Læg stegen i et fad, og hæld lidt vand i fadet, det er godt til sovsen. Jeg er vokset op med at dryppe lidt kulør i hvert hjørne af faddet. Hvorfor ved jeg ikke, men “plejer” er svært at slippe af med, så det gør jeg stadig. Det er vist nok noget med det binder vandet, og det derfor er nemmere at finde fedt til sovs. Sæt fadet i ovnen. Tjek den jævnligt, om der er nok vand ved stegen. Lad den stå i ovnen i 6 timer, de sidste 10-15 minutter kan du sætte temperaturen på 225 g og skifte til varmluft (eller grill, hvis du har is i maven) og stege sværene sprøde, men kun hvis det er nødvendigt. Hold øje med de ikke bliver sorte!! (Det har jeg prøvet det blev. Det hører jeg for endnu).  Det bliver SÅ lækkert. Når tiden er gået, tager du stegen ud, og sætter den til at hvile i 10-15 minutter, uden at blive dækket. Hvis du gør det, bliver sværen blød igen.

Juleaften – eftermiddag

Medisterpølsen koges i 15 minutter i letsaltet vand, efter flæskestegen er sat i ovnen. Herefter stilles den også på køl, indtil den skal anvendes.

Juleaften

De hvide kartofler koges i letsaltet vand. Jeg skifter altid vandet, så det ikke er det samme de koger i, som de har stået i hele dagen.
Frikadellerne  lunes i ovnen, i et mindre fad.

De brunede kartofler klargøres ved, at kartoflerne duppes helt tørre for vand. Derefter finder du wokken frem (der er meget mere plads end i en almindelig pande). Hæld 10 spsk. sukker i wokken og lad det smelte ved smag-middel varme, til det får en fin, lysebrun farve. Hæld en smule vand, max ½ dl, i sukkeret, og lad det blive opløst i karamellen. Pas på, det ikke sprøjter op på dig. Når vand og sukker er blevet blandet sammen, lægges kartoflerne i karamellen, og det steger sammen, så alle kartofler bliver dækket af den lækre karamel. Lad simre videre ved svag varme. 5 minutter før servering, tilsætter du 25 g smør, som steges med til der er klar til servering.
Medisterpølsen gøres nu klar. Sædvanligvis, ville jeg stege den på panden for at give stegeskorpe, men juleaften gør jeg det lidt anderledes. Der lægger jeg den ned i fadet med flæskesteg de sidste 15 minutter, og efterfølgende ned i et fad og ind i ovnen igen,  mens flæskestegen hviler.
Rødkålssalaten klargøres ved at rødkålen vrides/presses for så meget væske som muligt, i en skål for sig. Heri blander du bådene fra 1 net klementiner, eller lignende mængde appelsinbåde.
Flæskestegen hviler i 15 minutter, inden den skæres ud i skiver.
Sovsen er noget af det sidste, der gøres klar. Den laver du ved at hælde fedtstof fra stegevandet i en gryde. Det er dét, der ikke har taget farve af kuløren. Dernæst tilsættes mel til det danner en melbolle. Herefter tilsættes fløde og kartoffelvand, til det har den rette konsistens. Smag til med salt, peber og ribsgelé.
De franske kartofler lægges i en skål eller kurv til formålet.

Herefter er alle elementer til en helt perfekt julemiddag parat – uden at budgettet bliver sprængt.

Jeg håber, I får en dejlig juleaften, med lækker mad og i fantastisk selskab.

Bon appetit! Mvh. Mette K

 

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar