Madplaner

Madplan uge 51

Nedtællingen til juleaften er ved at være slut. 3. søndag i advent, og kun 7 dage tilbage til det kulminerer i juleaften, med alle dets traditioner og fantastiske mad. Derfor er der selvfølgelig også en juleaftensmenu på madplanen. Mere om den senere.

Jeg har været ramt af et mindre indgreb og ophold på sygehuse, så julekalenderen har haltet lidt på den bekostning – men efter i dag, kommer der lige 7 dage mere med gode råd, tips og opskrifter til en jul for en budget-familie.

Der er skrevet madplan ud fra Rema1000’s reklameavis i denne uge, og den er virkeligt god, så baseret på de tilbud er der blevet plads til mange af de traditionelle, danske juleretter – med sovs og kartofler. Blandet ind, med nogle lidt lettere retter. Den samlede pris ender på 345 kr, for 7 x aftensmad til 2 voksne og 2-3 børn. Komplet indkøbsliste og (næsten) alle opskrifter følger med som en selvfølge. Selve opskriften til juleaften, lægger jeg ind i et oplæg for sig, da der alligevel er en del der skal kokkereres den dag.

Derfor er madplanen for den kommende uge som følger:

Mandag: Yorkshirepuddings med julemedister, ærter og sovs. Tilberedning 45 minutter. Ikke fryseegnet.
Anvendes – Yorkshirepuddings: 200 g hvedemel, 5 æg, 2 dl mælk, salt, vegetabilsk olie. Derudover 1 ps frosne ærter, 1 kg julemedister, mel, mælk, kulør, salt og peber.
Opskrift: Kog medisteren i 15 minutter, i letsaltet vand. Sæt ovnen på 250g alm varme. Find en fast muffin-form med plads til 12 muffins. Hæld en lille spsk olie i hver udformning. Sæt formen i ovnen, og lad den stå til olien er rygende varm. Hæld hvedemelen i en kande, sammen med lidt salt. Pisk æggene i. Tilsæt mælken lidt ad gangen, til dejen er ensartet og alt pisket godt sammen. Når muffinformene er varme, tages de ud af ovnen og fyldes trekvart op med dej. Det skal gå så stærkt som muligt, for at holde på varmen – men pas nu på I ikke brænder jer på hverken plade eller olie. Sæt pladen tilbage i ovnen og lad den bage i 10-12 minutter, eller til de er gyldne og gennemstegte. De skulle gerne “puffe” lidt op fra formen. Steg medisterpølsen på en pande i lidt fedtstof, så den får en stegeskorpe. Lav en gravy (brun sovs), ved at smelte fedtstof i en gryde. Dernæst tilsættes mel til det danner en melbolle. Herefter tilsættes vand og mælk, til den har den ønskede konsistens. Til sidst tilsættes kulør. Server, når det hele er klar. Gem resten af medisterpølsen i fryseren til søndag, juleaften, som ekstra tilbehør.

Tirsdag: Nudelret med æg, inspireret af min mands rejser til Kina. Tilberedning 30 minutter. Fryseegnet
Anvendes – 250 g nudler, 3 sammenpiskede æg, 1 kg fintsnittede kartofler, 2 rødløg i tern, 1 pose wokmix fra frost, soya, peber og chilisovs.
Opskrift: Svits alle grønsager i en wok eller en dyb pande, smag til med chilisovs og soya. Kog nudlerne i en gryde for sig. Når nudlerne er kogt færdigt, blandes de i wokken. De sammenpiskede æg blandes i wokken, og røres godt rundt, så æggene kan blive stegt. Til sidst smages til med peber, soya-, og chilisovs, og der serveres.

Onsdag: Boller i karry med løse ris og revne gulerødder. Tilberedning 45 minutter. Fryseegnet.
Anvendes – 500 g hakket svinekød, 1 finthakket løg, mælk, mel, 1 æg, salt, peber, 1 kg ris, karry, 1 kg revne gulerødder.
Opskrift: Lav en fars af svinekød, løg, mel, mælk og 1 æg. Lad hvile i 15 minutter. Form farsen til kødboller, og kog dem i letsaltet vand. Når de er kogt, tages de op af vandet. Gem vandet, det skal bruges til sovsen. Kog risen i letsaltet vand. Du skal bruge 500 g i dag, og de resterende 500 g. i morgen. Lav en tilpas stor omgang hvid opbagt sovs, så det kan indeholde alle kødbollerne. Dette gøres ved at smelte fedtstof i en gryde, tilsætte mel til det danner en melbolle. På dette tidspunkt tilsættes også rigeligt karry, som svitses af. Herefter tilsættes kogevand fra bollerne og mælk, til sovsen har den ønskede konsistens. Smag til, om der mangler mere karry, salt og peber. Læg kødbollerne i sovsen, stille og roligt, og varm bollerne og sovsen godt op igen. Server med både ris og de revne gulerødder.

Torsdag: Fiskefilet med rissalat og dressing. Tilberedning 30 minutter. Ikke fryseegnet.
Anvendes – 1 kg fiskefilet, 500 g kogte ris, 1 ps grønsagsmix fra frost, dressing, salt og peber.
Opskrift: Steg fiskefilet i lidt fedtstof på en varm pande. Steg også grøntsagsblandingen på en anden pande, sammen med salt og peber. Når grønsagerne er ved at være stegt. hældes den kogte ris ved, og der røres godt rundt, så det blandes sammen med grønsagerne og risen kan blive varmet. Server med dressing, når fisken og grønsagerne er stegt færdige.

Fredag: Kyllingelår med rødkålssalat, hvid sovs og  hasselbach kartofler. Tilberedning 60 minutter, plus minimum 4 timer til marinering. Ikke fryseegnet.
Anvendes – 1 bk. kyllingelår fra frost, 1 rødkål, 1 net med klementiner, 1 l appelsinjuice, salt, peber, basilikum, 1½ kg kartofler, lidt mel og lidt fedtstof.
Opskrift: For en længere forklaring på rødkålssalaten, kan I læse HER: Ellers kommer her en kort udgave. Snit hele rødkålet rigtigt fint, gerne i foodprocessor. Hæld i en stor skål, og dæk til med appelsinjuice. Efter fire timer, vrides/sies så meget væske fra en del af rødkålssalaten, resten bliver i skålen med juice, og marinerer videre til søndag. Pil et net med klementiner, og bland bådene fra klementinerne ned i rødkålssalaten. Tænd ovnen på 180g. alm varme. Skræl kartoflerne, og skær riller halvvejs ned i kartoflerne, så tæt på hinanden som muligt, uden at skære dem over. Pensl dem med lidt olie og drys med salt, peber og basilikum, og læg i et ildfast fad. Bag kartoflerne i ovnen i 50-60 minutter, til de er færdige. Rengør lårene, og krydr med salt, peber og tørret basilikum. Sæt dem i den varme ovn, lad dem stege i 45-60 minutter, til de er gennemstegt. Tilbered en hvid opbagt sovs, ved at smelte fedtstof i en gryde, tilsætte mel til det danner en melbolle. Herefter tilsættes vand og mælk, og det koges op, så der ikke er klumper. Det fortsætter til den har den ønskede konsistens. Når den har den ønskede konsistens, lader du sovsen simre videre i 3-5 minutter, så alle klumper er væk. Server, når både kylling, kartofler, sovs og rødkål er klar.


Lørdag: 
Risengrød med en smørklat smør. Vi får altid risengrød d. 23. december – og sætter selvfølgelig den sidste portion frem til nissen, så der er en lille gave til ungerne næste morgen.
Anvendes – 3 dl vand, 375 g grødris, 3 liter sødmælk, ¾ tsk salt, smør, sukker, kanel.
Opskrift: Kog vand op i en tykbundet gryde. Tilsæt grødris. Kog risene ved jævn varme med konstant omrøring i minimum 2 min. Tilsæt mælk, bring blandingen i kog. Kog grøden videre ved svag varme, stadig under omrøring, i ca. 10 min. Låg på og kog i ca. 50 min, med jævnlig omrøring i gryden. Hvis grøden virker tynd så kog den i yderligere ca. 5 min. – uden låg. Tilsæt salt og smag til. Server med smørklat, sukker og kanel.

Søndag – juleaften: Flæskesteg, frikadeller, julemedister. Brun sovs. Brune og hvide kartofler. Rødkålssalat. Chips.
Anvendes – 1 kg kartofler, 1 kg små kartofler, fløde, 1½ kg flæskesteg, 500 g svinekød, 1 net klementiner, 1 løg, mælk, 1 æg, resten af julemedisteren fra mandag, rødkålssalaten fra fredag, 1 ps chips, ribsgelé.
Opskrift: Opskriften kommer i et selvstændigt opslag senere – glæd jer!

Indkøbsliste:
Kolonial:
Appelsinjuice, 1 l – 8 kr
Grødris, 1 kg – 10 kr
Ris, 1 kg – 8 kr
Dressing, med krydderurter – 8 kr
Chips – 8 kr
Ribsgelé – 7,5 kr
Nudler, 250 g – 5 kr

Kølevarer:
Julemedister, 1 kg – 20 kr
Minimælk, 2 l – 15 kr
Æg, 10 stk – 20 kr
Hakket svinekød, 2 pk á 500 g – 30 kr
Fiskefilet, 1 kg – 30 kr
Svinekam, 1½ kg – 36 kr
Sødmælk, 3 l – 15 kr
Fløde – 5 kr
Kyllingelår, frosne – 30 kr

Grønt:
Kartofler, 4 kg – 30 kr
Rødkål, 1½ kg – 6 kr
Klementiner, 2 kg – 12 kr
Ærter, frost – 9 kr
Gulerødder, 1 kg – 10 kr
Grønsagsblanding, frost – 9 kr
Rødløg, 1 kg – 4 kr
Wokblanding, frost – 10 kr

Samlet pris: 345 kr

Det var årets sidste madplan, med plads til både en helt fantastisk juleaftensmenu, og andre traditionelle juleretter! Jeg fortsætter med julekalenderen frem til d. 24. december, men ellers holder jeg umiddelbart juleferie i perioden 24.-31. december. Vi skal jo aldrig sige aldrig, måske kommer der et enkelt nytårsindslag ind – men som udgangspunkt holder jeg ferie.

Med ønsket om en helt fantastisk sidste uge inden juleaften – bon appetit. Mvh. Mette K

 

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar