Opskrifter

3 retters nytårsmenu for 5 personer, til under 240 kr.

2017 er ved at lakke mod enden, og ender i en brag af en nytårsaften. Herhjemme bliver det lidt en blanding af fest og arbejde. Min mand er uddannet fyrværker og sælger fyrværkeri alle dage, nytårsaftensdag inklusiv. Derfor ligger de fleste af forberedelserne hos mig. Det er også helt fint, det gør jeg med glæde, men det påvirker menu og forberedelser en del. Allerede d. 30. december går jeg igang med forberedelserne. Men mere om det senere.

Dette indlæg handler også om nytårsaften, og er et forslag til hvordan man som budget-familie kan få en 3 retters nytårsmenu, der er lækker og fabelagtig, uden at sprænge budgettet. Det er bygget op lidt som den sædvanlige madplan jeg skriver, med indkøbspriser og opskrifter til retterne. Derudover også hvordan mine forberedelser ligger fordelt over d. 30. og den 31. december. Billeder må vente til efter d. 31., da jeg af åbenlyse årsager ikke har lavet retterne endnu.

Den samlede pris for de tre retter er 238,5 kr og der er handlet ind efter Lidl’s nytårstilbud og faste priser. Vi skal være 5 nytårsaften.

Menuen er som følger:
Forret: Tunmousse med flutes
Hovedret: Glaseret hamburgerryg med flødestuvede kartofler og kogte ærter.
Dessert: Is

Tunmousse – tilberedning ca. 20 minutter, plus tid til at det kan sætte sig. Jeg forbereder tunmoussen om formiddagen.
Anvendes – 3 ds tun i vand, 1 bg creme fraiche, 1 rødløg, mayonnaise, dild, 1 agurk, 1 hjertesalat, tomat, 1 citron, 1 ps flutes. Salt og peber.
Opskrift: Tøm dåserne med tun i en finmasket si og pres så meget væske ud som muligt. Hak løgene og dilden fint. Bland tunen med løg og dild i en skål, og tilsæt creme fraiche og mayonnaise til den har den ønskede konsistens. Smag til med salt og peber. Det er svært at vurdere på forhånd hvor meget der skal bruges, det er faktisk op til dig selv. Tilsæt en smule ad gangen, så kan du bedre vurdere om den er helt rigtig, uden at få for meget i. Når moussen er blandet og færdig, skal den stå på køl i minimum 1 time før servering.
Den anrettes på et fad, lagt på snittet hjertesalat. Pynt med citronbåde, agurk og tomat, og server med flutes, der er lunet i ovnen.

Glaseret hamburgerryg med flødestuvede kartofler og kogte ærter – Tilberedning nytårsaften 15 minutter, plus tid i ovnen. Resten forbereder jeg d. 30. om aftenen, og sætter på køl.
Anvendes – 1½ kg hamburgerryg, 1½ kg kartofler, 250 ml. fløde, mælk, 3 rødløg, sennep, brun farin, 1 pose ærter. Salt og peber.
Opskrift: D. 30/12 koger du hamburgerryggen i 1½ time, eller til centrumtemperaturen er 60g (ca 60 minutter for hvert kg.)  Skræl kartoflerne og fjern skindet fra løgene. Tænd ovnen på 220g, alm varme. Dernæst finder du foodprocessoren frem og snitter kartofler og løg i den fine snitter. Hvis du ikke har en foodprocessor, kan et mandonlinjern eller en god kniv anvendes. Bland kartofler og løg i et passende ildfast fad, med rigeligt salt og peber. Dæk med fløde, og evt. mælk, hvis ikke der er nok fløde eller du foretrækker en lettere udgave af retten. Stil i ovnen i ca. 60 minutter. Når det færdigt, tages fadet ud af ovnen og sættes også på køl.
D. 31. ca 45 minutter inden servering, tænder du ovnen på 180g alm. varme. Herefter blander du brun farin og sennep til en glasering. Jo mere farin, jo sødere er  Klip nettet af hamburgerryggen, og smør den godt ind i rigelig glasering. Herefter sætter du hamburgerryggen i den varme ovn i 35-45 minutter. Sæt også de flødestuvede kartofler i ovnen nu.
Ca. 10 minutter før servering, koges ærterne i letsaltet vand. Når hamburgerryggen er færdig, skæres den i skiver og serveres med kartofler og ærter som tilbehør. Vi bruger ikke sovs, når vi får flødestuvede kartofler, det plejer at være rigeligt.

Isdessert – Tilberedning er max 5 minutter, den tid det tager at dække bord.
Jeg er måske lidt dessert-kedelig sådan en aften med hjemmebragt is, men vi er vilde med is og jeg er absolut ikke stærk i isens verden. Jeg har ismaskine og har også forsøgt nogle gange, med blandet succes. Plus tiden til forberedelse, jeg hellere vil lægge andre steder end på is-fjumreri. Derfor springer jeg over hvor gærdet er lavest, og køber mig fra den opgave. I Lidl er der flere forskellige varianter af is. Jeg har valgt skæreisen, én med chokolade og én med jordbær.

Indkøbslisten er som følger:
Kolonial:
Tun i vand, 3 ds – 27 kr
Brun farin – 10 kr
Sennep – 5 kr

Kølevarer:
Flutes – 10 kr
Creme fraiche – 10 kr
Hamburgerryg, 1½ kr – 60 kr
Fløde, 250 ml – 8 kr
Mælk, 1 l – 7,5 kr
Isdessert, 2 slags – 24 kr

Grønt:
Ærter, frost – 12 kr
Rødløg, 1 kg – 8 kr
Dild – 7 kr
Agurk – 5 kr
Hjertesalat – 10 kr
Tomater, 500 g – 10 kr
Citroner i net – 10 kr
Kartofler, 2 kg – 15 kr

Samlet pris: 238,5 kr

Udover alt dette, har jeg købt lidt chips og en Asti Spumante til midnat, plus en flaske med børnechampagne. Der skal selvfølgelig også være bobler til de yngste i familien.
Asti Spumante – 35 kr
Børnechampagne – 20 kr
Sour cream & onion chips – 10 kr
Tortillachips – 8 kr
I alt: 73 kr ekstra.

Det er mit bud på en menu til nytårsaften, hvor der både er forret, hovedret og dessert. Det vælter ikke budgettet, men er stadig lækkert og festligt.

Uanset om det er en aften med fest og farver og byture, en stille og rolig aften med børn, en søndag aften som alle andre eller noget helt fjerde, så ønsker jeg jer alle rigtigt godt nytår.

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

2 Kommentarer

 • Svar Gitte 29. december 2017 at 22:36

  Rigtig godt nytår til dig og din familie.
  Jeg er dig dybt taknemlig for dit store arbejde og overskud til at lave dette store arbejde.
  Du har reddet julen for os. Vi har fulgt med i et par mdr. Og fået sparet op til en god jul og der blev gaver til alle fire børn.
  Jeg håber at du forsætter i det nye år. Vi vil følge med.
  Tusinde tak

  • Budget-familien
   Svar Budget-familien 1. januar 2018 at 19:09

   Hej Gitte.
   Jeg er taknemmig for din kommentar. Det er, i al beskedenhed, fantastisk at jeg kan være med til at gøre en positiv forskel for både dig og din familie. Det er sådanne kommentarer, der bl.a. er med til at jeg har lyst til at fortsætte – som jeg selvfølgelig gør også i 2018.
   De bedste hilsner om et godt 2018 til jer alle.
   Mvh. Mette K

  Skriv en kommentar