Madplaner

Madplan uge 47

Søndag, og tid til en madplan for den kommende uge. Det bliver en lækker uge, som passer perfekt til årstiden. Særligt, med den vejrudsigt vi har – koldt, med koldt på.

Derudover, har jeg to kommentarer. Først, vil jeg sige tak for alle de positive kommentarer jeg får. Det er sådanne kommentarer, der er med til at det giver mening at jeg bliver ved med at skrive det her, uanset om det er her på siden, på min Facebook-side Budget-familien.dk, eller i en besked. Endda selvom jeg ofte kun skriver ét indlæg/ugen, er der ingen sure miner over det. Så tak til jer.

Derudover, vil jeg komme med en heads-up. D. 3. december, vil der ikke blive lagt en madplan ud. Så er i advaret i god tid. Jeg skal aflevere en skriftlig eksamen d. 8. december – og forberede til et mundtligt forsvar af en anden eksamensopgave, som også ligger d. 8. december. Derfor bliver jeg i den grad nødt til at prioritere min tid – og selvom det hér er spændende og virkeligt sjovt at skrive til jer, så er det logisk jeg prioriterer mine eksamener først. Det ved jeg, I har forståelse for.

I denne uge, er der handlet ind i Netto, og den samlede pris ender på 349 kr, for ingredienser til 7 x aftensmad, der dækker en familie på 2 voksne og 2-3 børn. Daglige opskrifter og komplet indkøbsliste er en selvfølge.  Hvilket bringer os let og elegant, videre til det vigtigste element for indlægget. Ugens madplan.

Mandag: Hønsekødssuppe med kød/melboller og flutes. Tilberedning 1½ time, inkl kogning af  kylling. Fryseegnet, men den er bedst dagen efter. Lad jer i øvrigt ikke snyde af billedet, det er fra en tidligere omgang, hvor grønsagerne er en pose med frosne suppeurter. Af én eller anden årsag, er det åbenbart ikke muligt at få i Netto. Derfor er der “kun” gulerødder og porre i suppen, og ikke også selleri. Sådan er det. 🙂
Anvendes – 1 kylling, 2 porrer, vand, 2 kg gulerødder, 1 ps flutes, 1 ps kød/melboller, 3-4 bouillonterninger (grønsag eller høns), salt, peber.
Opskrift: Find en stor suppegryde frem, og læg den optøede kylling i gryden. Dæk med rigeligt vand, i hvert fald 4 liter. Krydr med rigeligt salt, peber og 3-4 bouillonterninger. Lad den koge i minimum 1 time. Fjern kyllingekød og skrog fra suppen. Gem kødet, det skal bruges senere. Derefter skæres porrer og gulerødder i tern og ringe, og hældes i suppen. Kog op, og smag til med salt og peber. Tænd ovnen på 150g, varm luft. Når grønsagerne er kogt, hældes en ps kød/melboller i suppen, og der koges op. Sæt flutes i ovnen. Pas på, suppen ikke koger for meget op, det får melbollerne til at vokse. Sker det alligevel, tages gryden fra komfuret, så bliver bollerne mindre igen. Når suppen er færdig, og flutes lune, kan der serveres. Når kyllingekødet kølet af, deles det op i to portioner, som lægges i fryseren. Den ene skal bruges fredag, den anden søndag.

Tirsdag: Hønsekødssuppe med kød/melboller og flutes. Tilberedning 10-15 minutter. Evt. rester er fryseegnet.
Anvendes – Resten af suppen fra mandag, 1 ps kød/melboller, 1 ps flutes, evt. lidt mere vand.
Opskrift: Hønsekødssuppe smager i min optik altid bedst på anden-dagen. Heldigvis er der ofte nok til to dage i sådan en omgang, særligt når den suppleres op med ekstra boller, evt. lidt vand, og flutes. Derfor er opskriften såre simpel. Kog suppen op igen, og suppler hvis der mangler lidt vand, samt kød/melboller. Lun igen flutes i ovnen. Resterende flutes gemmes til fredag. Smag til inden servering, og server igen.

Onsdag: Fiskefilet med ris, lun broccolisalat og remouladesovs. Tilberedning 45 minutter. Enkelte elementer er fryseegnet.
Anvendes – 2 pk panerede fiskefilet, 1 broccoli i buketter inkl. stok, 2 rødløg i strimler, soya, 500 g ris, remoulade, mel, mælk, salt, peber.
Opskrift: Steg fiskefilet i lidt fedtstof på en varm pande. Blancher broccolibuketterne i lidt vand i 2-3 minutter. (Blancher betyder kort opkog). Når den tid er gået, sier du hurtigt vandet fra og hælder koldt vand over broccolien. Lad det dryppe lidt. Kog risen i letsaltet vand. Lav en remouladesovs, ved at smelte fedtstof i en gryde. Dernæst tilsættes mel til det danner en melbolle. Herefter tilsættes vand og mælk, til den har den ønskede konsistens. Herefter hældes 1-1½ dl remoulade i sovsen, og den koges let op igen. Varm en pande godt op, og steg rødløg bløde i lidt soya. Når de er bløde, hældes den nu blancherede broccoli sammen med løgene på panden, og varmes godt op sammen. Server, når alle elementer er færdige.

Torsdag: Risengrød med en smørklar smør. Det ér jo snart jul igen 😀 Tilberedning ca. 1 time og 15 minutter. Ikke fryseegnet, men rester kan bruges til klatkager.
Anvendes – 3 dl vand, 375 g grødris, 3 liter mælk, ¾ tsk salt, smør, sukker, kanel.
Opskrift: Kog vand op i en tykbundet gryde. Tilsæt grødris. Kog risene ved jævn varme med konstant omrøring i minimum 2 min. Tilsæt mælk, bring blandingen i kog. Kog grøden videre ved svag varme, stadig under omrøring, i ca. 10 min. Låg på og kog i ca. 50 min, med jævnlig omrøring i gryden. Hvis grøden virker tynd så kog den i yderligere ca. 5 min. – uden låg. Tilsæt salt og smag til. Server med smørklat, sukker og kanel.

Fredag: Kyllingesalat i bolle med agurk. Tilberedning 30 minutter. Ikke fryseegnet.
Anvendes – 1 pk bacon i tern, ½ af kyllingekødet fra mandag, 1 ps fuldkornskrydderboller, resterende flutes fra tirsdag, 1 peberfrugt, cremefraiche, lidt mayonnaise, 250 g champignon i kvarte, 1 agurk.
Opskrift: Tænd ovnen på 150g, alm. varme. Steg baconen på en varm pande. Efter det er stegt, lægges det på et viskestykke eller lidt køkkenrulle, så fedtet kan komme fra.  Riv eller skær kyllingekødet i mindre stykker, og læg i en skål. Bland sammen med champignon, peberfrugt, cremefraiche og lidt mayonnaise. Mængden af creme fraiche og mayonnaise er forskellig og afhænger af jeres smag, samt mængden af øvrige ingredienser. Når det er rørt sammen til en salat, tilsættes den stegte bacon og vendes forsigtigt i. Herved holder bacon det meste af sin sprødhed. Lun boller og flutes i ovnen. Skær agurk i skiver. Anret bollerne med kyllingesalat og friske agurkeskiver, og server. Hvis du har overskud til det, kan det være en fordel at skrælle og koge 1½ kg kartofler til morgendagens svenske pølseret.

Lørdag: Svensk pølseret med gnavegrønt. Tilberedning 35 minutter. Ikke fryseegnet.
Anvendes – 500 g pølser i skiver, 1-2 hakkede rødløg, 1 ds hakkede tomater, 1 ds tomatpuré, 1½ kg kartofler, 2½ dl mælk, ketchup, 1 agurk i stave, 250 g halverede cherrytomater, 500 g gulerødder i stave. Salt. peber, basilikum, lidt fedtstof.
Opskrift: Skræl og kog kartoflerne i letsaltet vand, enten tidligere om lørdagen, eller fredag aften, så de er kolde ved tilberedningen. Skær dem i tern, når de er kolde. Steg løgene bløde og let gyldne i fedtstof ved middelvarme. Når de er bløde, steges pølserne med løgene. Herefter tilsættes kartofler, hakkede tomater, mælk, tomatpuré og krydderier. Lad det småsimre i ca 10 minutter, til alt er varmt og lækkert. Server med gulerodsstænger, agurkestave og halverede cherrytomater som gnavegrønt.

Søndag: Kylling i karry med ris og kogt grønt
Anvendes – ½ af kyllingekødet fra mandag, skåret i mindre stykker, 1 porre i tynde ringe, 500 g gulerødder i tern, 250 g champignon i kvarte, 1 finthakket rødløg, 500 g ris, salt, peber, karry, 1 bg madlavningsfløde, evt. lidt vand, 1 ps broccolimix fra frost.
Opskrift: Varm lidt fedtstof i en gryde, og steg løg og porre bløde heri, sammen med krydderier. Tilsæt gulerødderne, og lad det stege ca 5 minutter, inden resten af grønsagerne samt kyllingekødet tilsættes til gryden. Steg videre i 7-10 minutter, og tilsæt madlavningsfløde. Hvis det mangler mere væske, for at det kan blive en egentlig sovs, kan tilsættes vand. Lad småsimre, mens det resterende tilberedes. Kog ris samt broccolimix i letsaltet vand, i hver sin gryde. Når der er ca 5 minutter tilbage inden grønsager og ris er færdigkogt, vurderes sovsen ved at den både smages til med krydderier, samt evt. jævnes hvis det er for flydende. En sovs jævnes ved at ryste mel og vand sammen i en meljævner, og tilsætte i sovsen, under omrøring. Jævnes den, er det vigtigt at koge den godt igennem, inden servering. for at sikre der ikke er klumper i sovsen. Smag til igen, og server når alle elementer er klar.

Indkøbsliste:
Kolonial:
Ris, 1 kg – 10 kr
Grødris, 500 g – 5 kr
Fuldkornskrydderboller, 10 kr
Tomatpuré, 140 g – 2,5 kr
Hakkede tomater, 1 bæger (ikke dåse) – 4 kr

Kølevarer:
Fiskefilet, 2 pk á 300 g – 20 kr
Kylling, hel på frost – 30,5 kr
Kød/melboller, 2 ps á 1 kg – 54 kr
Flutes, frost, 2 ps á 12 kr – 24 kr
Creme fraiche – 10 kr
Mælk, 4 l – 29 kr
Bacon, 200 g – 10 kr
Pølser, røde, 500 g – 20 kr
Madlavningsfløde – 8 kr

Grønsager:
Kartofler, 1½ kg – 15 kr
Gulerødder, 3 kg – 22,5 kr
Broccoli, 6 kr
Rødløg, 1 kg – 8 kr
Porrer – 12 kr
Broccolimix, frost – 9,5 kr
Peberfrugt, 1 stk – 7 kr
Agurk, 2 stk – 8 kr
Cherrytomater, 250 g – 11 kr
Champignon, 500 g – 13 kr

Samlet pris: 349 kr

Sådan ser mit bud ud, på en lækker uge med masser af smag, grønsager og lækker mad. Det gælder om at få pris, variation, smag og grønsager til at gå op i en højere enhed, som jeg håber er lykkedes igen i denne uge.

Jeg håber I kan bruge inspirationen. Selvom i ikke følger planen slavisk, men kun udplukker forskellige retter, der passer sig til en travl budget-familie, så satser jeg på det er med til at lette jeres hverdag, uden at tynge jeres pengepung.

Vi skrives ved i næste uge. Bon appetit!
Mvh. Mette K

 

*Der tages selvfølgelig forbehold for forskellige priser fra butik til butik, samt udsolgte varer 🙂

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar