Madplaner

Madplan uge 46

Det er blevet søndag, og derfor tid til endnu en madplan. Og sikke en uge det har været, jeg har haft nogle skønne aftener, og føler mig helt vildt priviligeret at kunne smæske mig i flæskesteg, uden at bryde budgettet.

I denne uge er der handlet ind i Fakta, da det vist er ved at være et stykke tid siden det blev gjort.  Den samlede pris lander på 335,5 kr, som jo altid dækker 7 x aftensmad til 2 voksne og 2-3 børn. Daglige opskrifter og komplet indkøbsliste er en selvfølge, og følger som altid sidst i indlægget.  Grundet tidspres, skynder jeg mig i gang med selve planen.

Mandag: Farseret porre med rodfrugtsmos og sovs. Tilberedning 60 minutter. Fryseegnet
Anvendes – ½-1 porre i passende størrelser, 500 g hakket svinekød, 1 æg, 1 finthakket løg, lidt mel, lidt mælk, 1 kg kartofler, 1 kg gulerødder, kulør. Salt og peber.
Opskrift: Skræl og kog kartofler og gulerødder i letsaltet vand. Bland en fars af hakket svinekød, løg i tern, lidt mel, 1 æg, lidt mælk, salt og peber. Lad hvile i 10 minutter. Imens koges porrestykkerne op i 2-3 minutter, og tørres godt af bagefter, så der ikke kommer vand ind i farsen. Efter de 10 minutter, tages en smule porre og pakkes ind i fars, hvorefter den steges på en varm pande på begge sider. Jeg bruger hellere mindre stykker porre og får flere kødboller, end store stykker. Jeg steger også et par almindelige frikadeller ved siden af, for at være sikker på ungerne får noget at spise. Mos de nu kogte kartofler og gulerødder med lidt fedtstof til en rodfrugtsmos. Lav en opbagt sovs, ved at smelte smør, mel røres i til en melbolle er dannet. Kogevandet fra kartoflerne tilsættes under piskning, til den har en sovsekonsistens. Kulør tilsætte, den smages til og koges igennem nogle få minutter. Der serveres, når både mos, sovs og den farserede porre er færdig.

Tirsdag: Kikærter i tomatsovs med ris
Anvendes – 2 ds kikærter, 1 ds hakkede tomater, 500 g tomater i små stykker, 1-2 finthakket løg, 1 gulerod i tern, 1 tsk salt, 1 tsk peber, 1 tsk oregano, 1 tsk sukker, 500 g ris. Hvis den ønskes krydret, kan tilsættes ½ tsk tørret chili.
Opskrift: Åbn dåserne med kikærter, hæld ærterne i en si eller et dørslag, og skyl dem. Lad dem dryppe godt af. Steg løgene bløde i lidt fedtstof i en stor gryde, sammen med krydderier. Herefter tilsættes gulerødder og tomater, og de steges med i omkring 5 minutter. De hakkede tomater hældes ved, og der røres rundt. Lad sovsen simre, mens risen koger. Når der er ca 10 minutter tilbage indtil risen er færdig, tilsættes de to dåser kikærter til sovsen, og røres godt rundt. Lad koge op, så ærterne bliver gennemvarme. Når risen er kogt, er sovsen også færdig. Smag den til med krydderier,  og der kan serveres.

Onsdag: Kyllingelår med dampet broccoli, pasta og hvid sovs. Tilberedning 1 time og  15 minutter.  Kyllingelårene er fryseegnet.
Anvendes – 1100 g kyllingelår i bakke, optøet fra frost, 1 broccoli i buketter, inkl stokken, 500 g pasta, lidt mel, mælk, fedtstof, salt og peber.
Opskrift: Sæt ovnen på 200g. Rens lårene, drys med krydderier og sæt bakken ind i ovnen.  Lad dem stege i 45-60 minutter, til de er gennemstegt. Kog pastaen i letsaltet vand. Hæld ca. 2 cm vand i bunden af en gryde og bring vandet i kog. Hæld broccolistykkerne i og lad det dampe 2-3 min. Vær meget opmærksom, så de stadig holder sit bid. Smelt lidt fedtstof i en gryde. Dernæst tilsættes mel til det danner en melbolle. Herefter tilsættes vand og mælk, til den har den ønskede konsistens til en hvid sovs. Server, når alle elementer er klar.

Torsdag: Julemedister med  kartofler, sovs og ærter
Anvendes – 1 kg julemedister, 1½ kg kartofler, 600 g frosne ærter, fedtstof, mel, kulør, salt og peber.
Opskrift: Kog medisteren i vand i ca. 15 minutter. Tag gryden fra. Skræl og kog kartoflerne i letsaltet vand. Giv medisterpølsen stegeskorpe, ved at stege den på begge sider i lidt fedtstof på en varm pande. Kog ærterne i få minutter i letsaltet vand. Lav en opbagt sovs, ved at smelte fedtstof i en gryde, og mel røres i til en melbolle er dannet. Kogevandet fra kartofler og medister tilsættes under piskning, til den har en sovsekonsistens. Kulør tilsætte, den smages til og koges igennem nogle få minutter.  Når den er stegt, skæres den ud i passende stykker. Server ærterne, kartoflerne og medisterpølsen sammen med den brune sovs.

Fredag: Fiskefad med rodfrugter og pasta. Tilberedning 60 minutter. Vil tro den er fryseegnet.
Anvendes – 500 g pangasiusfilet, 1 pose rodfrugtsmix, 1 bæger madlavningsfløde, 500 g pasta, salt, peber, tørret oregano.
Opskrift: Tænd ovnen på 180g, alm. varme. Skræl og skær alle rodfrugter i både og skiver, alt efter hvad der foretrækkes.  Bland det sammen i et ildfast fad. Drys med krydderi, og hæld madlavningsfløde over. Sæt i ovnen i 45 minutter. Skær pangasiusfilet i mindre stykker, og drys med krydderier. Når der er 25-30 minutter tilbage til rodfrugterne er færdige, så tages fadet ud af ovnen. Rør lidt rundt i rodfrugterne, og læg bagefter fiskestykkerne  ovenpå rodfrugterne, og tilbage i ovnen. Kog pastaen i letsaltet vand. Når fisk og rodfrugter er færdige, tages de ud af ovnen og serveres sammen med pasta.

Lørdag: Grøntsagstærte og porre/bacontærte. Alt efter om I har ét eller to tærtefade, tager det forskellig tid. Derfor lægger jeg det om lørdagen, hvor det kan laves to gange i træk, hvis det er nødvendigt. Tilberedning på hver tærte er 1 time og 45 minutter, inkl. hviletid og tid i ovnen.
Anvendes – Til hver tærtedej: 100g smør, 180 g hvedemel, 2 spsk. vand, 1,5 tsk salt. Fyld til porre/bacontærte: 200 g bacon i tern, 1½ porre i ringe, 2 dl cremefraiche, 2 dl mælk, 4 æg, salt, peber. Fyld til grønsagstærte: 1 peberfrugt i tern, 250 g champignon i skiver, 1 hakket løg, 2 dl cremefraiche, 4 æg, 2 dl mælk, salt, peber, tørret timian.
Opskrift: Dejen: Skær smør i mindre stykker, og hak det sammen med melen, gerne i en foodprocessor. Tilsæt vand. Ælt det hurtigt sammen til en dej. Tryk eller rul dejen ud i en tærteform, ca. 25 cm i diameter. Brug en gaffel til at prikke huller i dejen. Dæk med film, og lad hvile i køleskabet mindst 30 min. Sæt ovnen på 225g. Forbag bunden midt i ovnen ca. 10 min. Herefter fyldes hver tærte med fyld. Det er vigtigt, at fyldet til hver tærte steges godt på en pande, så væsken kommer fra. Ellers bliver dejen klistret og snasket. Æg, cremefraiche, mælk og krydderier piskes sammen i hver sin skål til hver tærte og hældes over fyldet.  Tærterne sættes ind i ovnen igen, temperaturen sættes ned til 200g, og bager færdig i ca. 40 minutter, eller til fyldet har sat sig. Det kan ses ved at midten er blevet fast. Stik evt. en kniv ned i midten af tærten. Hvis der sidder æggemasse på den, er tærten ikke færdig endnu.

 

Søndag: Orange deller med ris, soya og grønne bønner. Tilberedning 45 minutter. Fryseegnet.
Anvendes – 500 g hakket svin, resterende grønsager fra ugens løb (også gerne rå eller kogte kartofler), 1 æg, mel efter behov, salt, peber, sød chilisovs (eller hvad I nu har stående af chilisovs). 500 g ris, 1 ps. grønne bønner (frost).
Opskrift: Find en blender frem, og blend alle grønsagerne. Hæld lidt chilisovs i massen. Lav en fars af kød, æg, mel, krydderier og grønsagsblend. Lad hvile i køleskabet i 20-30 minutter. Form til frikadeller på panden, og steg til de er gennemstegte. Kog risen. Blancher de grønne bønner, så de stadig har bid. Server med soya og ketchup til at dyppe i, ved siden af .

Indkøbsliste:

Kolonial:
Ris, 1 kg – 8 kr
Pasta, 2 ps – 9 kr
Kikærter, 2 ds – 14 kr
Hakkede tomater, 1 ds – 4 kr

Kølevarer:
Julemedister, 2×500 g – 36 kr
Mælk, 2 l – 13 kr
Æg, 10 stk – 20 kr
Hakket svinekød, 1000 g – 39 kr (deles op i to pakker derhjemme)
Madlavningsfløde 7 kr
Kyllingelår, 1100 g, frost – 22 kr
Creme fraiche – 10 kr
Bacon i tern, 200 g – 12 kr
Pangasius, 500 g, frost – 22 kr

Grønsager:
Kartofler, 2½ kg – 18 kr
Ærter, 600 g, frost – 9,5 kr
Grønne bønner, frost – 10 kr
Porrer – 12 kr
Gulerødder, 1½ kg – 11 kr
Rodfrugtsmix – 15 kr
Champignon, 250 g – 10 kr
Løg, 1 kg – 6 kr
Broccoli – 12 kr
Tomater, 900 g – 16 kr

Samlet pris: 335,5 kr

Det er mit bud på en madplan, med plads til både mormormad, og nye retter. Jeg ser frem til den kommende uge, og håber bestemt I gør det samme. God søndag til jer alle, og så læses vi ved – om ikke før, så i hvert fald næste søndag.

Bon appetit!
Mvh Mette K

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar