Madplaner

Madplan uge 45

Som I måske ved, så er jeg studerende.  Det kræver is i maven, både hvad angår SU’en, men også at få tingene til at gå op i en højere enhed. Det gør, at selvom jeg i en travl hverdag oftest kan finde tid til at skrive denne madplan (jeg ved, den gør en positiv forskel for mange), så er der også dage, hvor jeg må prioritere min tid. Det skulle jeg i går, lørdag aften. Og jeg prioriterede sådan, at da klokken blev 00.30, gik jeg i seng i stedet for at skrive madplan.
Dette er samtidig en lille heads-up for den kommende tid, hvor jeg har en større opgave og 4 eksamener at forberede og klare indtil d. 8. december, hvor jeg forhåbentligt er kommet godt videre. Så bliver det lidt forskelligt hvornår planerne kommer på dagen, så må I ikke tage det personligt. 😀

Dét sagt, skynder jeg mig så i gang med ugens madplan. Der er handlet ind i Rema1000, der har nogle rigtigt gode tilbud for en Budget-familie denne uge. Den samlede pris for den kommende uge er 342 kr, og dækker som altid 7xaftensmad til 2 voksne og 2-3 børn. Komplet indkøbsliste og daglige opskrifter er en selvfølge. Følg også gerne med på min Facebook-side Budget-familien.dk for kommende madplaner og lignende.

‘Nuff said, skynder jeg mig videre til ugens madplan.

Mandag: Farsbrød med ris, revne gulerødder og hvid mælkesovs. Tilberedning 1 time og 15 minutter. Fryseegnet.
Anvendes – 500 g hakket svinekød, 1 æg, 1 finthakket løg, mælk, mel, fedtstof, salt, peber, 4 ps ris og 1 kg gulerødder.
Opskrift: Tænd ovnen på 180g. Rør kød, æg, hakket løg, mel, salt, peber og mælk sammen til en fars. Form farsen til et brød, og put i ildfast fad. Drys med lidt rasp. Giv den omkring en time. Kog risen i letsaltet vand. Lav en opbagt sovs, ved at smelte fedtstof i en gryde, og mel røres i til en melbolle er dannet. Kogevandet fra kartofler og mælk tilsættes under piskning, til den har en sovsekonsistens. Riv gulerødderne til en råkostsalat, og server sammen med farsbrødet, når det er færdigt.

Tirsdag: Spaghetti med pesto, skinke og grønt. Tilberedning 30 minutter. Fryseegnet.
Anvendes –2 pk skinke i strimler, 500 g spaghetti, 2/3 squash i tern, 2 løg i strimler, 1 grøn peberfrugt i strimler, 1 glas færdig, grøn pesto, salt, peber, tørret timian.
Opskrift: Sauter peberfrugt, løg, squash, skinke og krydderier i en pande med høje sider og steg det hele mørt. Kog spaghetti i letsaltet vand i en gryde der er stor nok til at kunne indeholde det hele.  Når spaghetti er kogt og skinke/grønsager er stegt møre, drænes vandet fra spaghetti. Derefter blandes spaghetti, pesto, grønt og skinke i gryden, og det røres godt sammen. Smag til med salt og peber og server.

Onsdag:
Kartoffelfrikadeller med ristet rugbrød og gulerødder á la clementine. Et bud på tilberedelsestid vil være 1 time fra start til slut, inkl. forberedelse af grønsager. Ikke fryseegnet, men gode til madpakker.
Anvendes – 1½ kg kartofler, 4 æg, rugbrød, 2 spsk flydende/smeltet smør eller margarine, rasp til panering, 1 kg gulerødder, 1 bdt. fintsnittede forårsløg, 3 klementiner, 50 ml appelsinjuice, salt, peber, fedtstof til stegning.
Opskrift: Skræl og kog kartofler i usaltet vand. Mos kartoflerne, mens de er varme, og stil derefter mosen på køl, mens du forbereder gulerødder. Skræl gulerødderne og skær dem i mindre stykker. Kog gulerødderne i letsaltet vand, si vandet fra og hæld i en skål. Hæld appelsinjuice over gulerødderne. Skræl klementiner og findel i både. Bland den snittede forårsløg, appelsinjuice og klementinbåde i skålen med gulerødder, og smag til med salt og peber. Rør godt rundt, så juicen kommer på alle gulerødder. Stil på køl, mens du tilbereder dellerne.
Rør den nu afkølede kartoffelmos sammen med 2 æg, 2 spsk flydende/smeltet fedtstof samt salt og peber. Slå 2 æg ud i en tallerken, og rør dem sammen. Hæld rasp op i en anden tallerken. Form mosen til frikadeller, paner dem i æg og rasp, inden de steges lysebrune på en varm pande på begge sider. Brug rigeligt fedtstof, så de ikke brænder på. Rist rugbrød i ovnen eller på en brødrister. Når kartoffelfrikadellerne er færdige, findes skålen med gulerødder á l’orange frem, og det serveres sammen med det ristede rugbrød.

Torsdag: Lady og Vagabonden-menu med bagte tomater. Tilberedning 45 minutter. Fryseegnet.
Anvendes – 500 g hakket svinekød, 1 æg, lidt mel, 3 finthakkede løg, lidt mælk, salt, peber,  2 ds hakket tomat, tørret oregano og timian, 500 g spaghetti, 1 bouillonterning, 500 g tomater.
Opskrift: Lav en fars af svinekød, 1 løg, æg, lidt mel, lidt mælk, salt og peber. Kog små kødboller i letsaltet vand i en stor gryde. Tænd ovnen på 200g. Smør et lille fad med fedtstof, og skær tomaterne i halve. Drys hver halvdel med salt og oregano. Bag tomaterne i ovnen i 15-20 minutter. Nu er kødbollerne også ved at være kogt, og vandet sies fra. Gem noget af vandet til sovsen. Steg det resterende løg af i gryden, kødbollerne blev kogt i. Det skal være gyldent, men ikke tage for meget farve. Tilsæt krydderier, hakkede tomater, bouillonterning og lidt af kogevandet. Det skal være på øjemål, så der er nok væske til bouillonterningen kan opløses, men ikke for meget væske, så sovsen bliver vandet. Læg kødbollerne i sovsen, når den er færdig, så de kan holdes varme. Kog spaghettien i letsaltet vand. Når både spaghetti og sovs er færdig, blandes spaghetti i gryden med sovs og kødboller. Server sammen med de bagte tomater.

Fredag: Skinkestang med gnavegrønt. Tilberedning 1 time, Jeg vil tro den er fryseegnet, men er ikke afprøvet, da rester altid bruges til frokost.
Anvendes: 1 rulle butterdej, 1 pk skinke i strimler, flødeost naturel, 200 g champignon i skiver, 1 finthakket løg, 1 bdt purløg, salt, peber, oregano. 1 agurk, 500 g gulerødder og 1 peberfrugt i stave
Opskrift: Sæt ovnen på 200 g. Sauter champignon og løg bløde på panden. Der skal stadig være bid i både løg og champignon. Bland flødeost med champignon, løg, purløg, salt, peber og oregano. Hvis I tilsætter stegesaften fra panden, giver det ekstra smag, men pas på blandingen ikke bliver for flydende. Det er lidt på gefühl, om den er for flydende. Rør alle ingredienser til fyld godt sammen og lad stå, mens du gør butterdejen klar. Smør et ildfast fad, hvor der er plads til butterdejsrullen, med lidt fedtstof. Rul butterdejen ud i fadet. Smør fyldet på i midten af butterdejen. Derefter skæres siderne af butterdejen (hvor der ikke er kommet fyld på) i horisontale strimler, der er 3-4 cm tykke. Disse krydser du sammen, ind over fyldet, skiftevis fra de forskellige sider, så det ligner de næsten er flettet sammen. Pensl pakken med lidt mælk, og bag i 30 minutter. Server sammen med 1 agurk, 500 g gulerødder og 1 peberfrugt i stave.
Jeg har lagt denne sent på ugen, så jeg selv kan nå at lave den først på ugen. Så snart jeg selv har prøvet at lave den, lægger jeg billede på, så I har en idé om hvordan det endelige resultat kan se ud.
I aften skal I også i gang med forberedelserne til lørdagens menu. Det gør i ved at snitte 3/4 af et rødkål, og lægge i blød i resten af appelsinjuice natten over. Husk at stille det på køl.

Lørdag: Langtidsstegt flæskesteg med kartofler, rødkålssalat og brun sovsTilberedning 6,5 timer, inkl tilberedning for flæskestegen. Fryseegnet, men lækkert til madpakke. Vi langtidssteger flæskesteg, så bliver det virkeligt lækkert.
Anvendes –  1 kg svinekam, 1½ kg kartofler, 3/4 rødkål i strimler, resten af appelsinjuice, resten af klementinerne, mælk, lidt mel, kulør, salt og peber. Evt. laurbærblade, men kun hvis I har det i hjemmet. Det er ikke strengt nødvendigt.
Opskrift: Sæt ovnen på 130 g, almindelig varme. Det er vigtigt, det er almindelig varme, varmluft dur ikke til det her. Find svinekammen frem, og vær sikker på alle sværene er skåret ned til kødet. Smør godt ind i salt, ned mellem alle sværene. Så bliver de sprødest. Hvis du vil, er det nu du stikker laurbærblade ned mellem nogle af sværene også. Læg stegen i et fad, og hæld lidt vand i fadet, det er godt til sovsen. Jeg er vokset op med at dryppe lidt kulør i hvert hjørne af faddet. Hvorfor ved jeg ikke, men “plejer” er svært at slippe af med, så det gør jeg stadig. Det er vist nok noget med det binder fedtet, og det derfor er nemmere at bruge til sovs. Sæt fadet i ovnen. Tjek den jævnligt, om der er nok vand ved stegen. Lad den stå i ovnen i 6 timer, de sidste 10-15 minutter sætter du ovnen på 225 g grill, og steger sværene sprøde. Hold øje med de ikke bliver sorte!! (Det har jeg prøvet det blev. Det hører jeg for endnu). Skræl og kog kartoflerne i letsaltet vand. Find rødkålssalaten frem fra køleskabet. Si og pres så meget juice ud som muligt. Skræl de sidste klementiner, og findel i både. Bland bådene ned i rødkålssalaten. Når stegen har fået 6 timer, tages den ud og stilles til at hvile i 15 minutter, uden at blive dækket til. Mens den gør det, laver du en sovs ved at smelte fedtstof i en gryde. Dernæst tilsættes mel til det danner en melbolle. Herefter tilsættes kartoffelvand, til den har den ønskede konsistens. Kulør i sovsen, og kog op igen et par minutter. Skær flæskestegen i skiver, og server sammen med kartofler, sovs og rødkålssalat.

Søndag: Kinesisk Mang-ting-suppe med flutes
Anvendes – de resterende grønsager og kartofler fra ugens løb, 1 ps wokmix fra frost, chilisovs, 4 æg, salt, peber og tørret chili. 2½ l. vand, 3 bouillon terninger.
Opskrift: Sæt ovnen på 150 g. Snit og skær alle grønsager i mundrette bidder. De lægges i en stor suppegryde, og sauteres godt sammen med den frosne pose wokmix. Når de er blødt lidt op, hældes chilisovs, og krydderier i efter smag, og det steges godt igennem igen. Vand og bouillon terninger lægges i, og det hele koges op. Lad suppen simre, til grønsagerne er færdige. Lun flutes i ovnen. Når de er færdige, slås de 4 æg ud i suppen, samtidig med der røres rundt. Det virker lidt specielt de første par gange, men tro mig – det smager godt. Der røres godt rundt i suppen, så æggene bliver rørt ud i suppen. Efter 5-6 minutter, er suppen færdig og den kan serveres sammen med flutes.

Indkøbsliste:

Kolonial:
Solsikkerugbrød, 600 g – 6 kr
Hakkede tomater, 2 ds – 8 kr
Spaghetti, 1 kg – 8 kr
Pesto, grøn – 7,5 kr
Ris – 4,5 kr
Appelsinjuice, 1 l – 9 kr
Rasp – 4 kr
Flûtes – 10 kr

Kølevarer:
Hakket svinekød, 2 pk á 500 g – 30 kr
Mælk, 1 l – 6,5 kr
Æg, 10 stk – 20 kr
Svinekam, 1 kg – 30 kr (jeg ved ikke, om der er en højere minimumsvægt/stk end 1 kg, men er der det, kan i købe resten og gemme overskydende flæskesteg til madpakke, biksemad eller lignende)
Skinke i strimler, 3 pk – 28,5 kr
Flødeost, naturel – 15 kr
Butterdejsrulle – 13 kr

Grønsager:
Champignon, 250 g – 10 kr
Kartofler, 4 kg – 24 kr
Gulerødder, 4 kg – 16 kr
Forårsløg – 6 kr
Løg – 6 kr
Klementiner, 1 kg – 8 kr
Rødkål – 15 kr
Wokgrønt, frost – 10 kr
Squash – 5 kr
Purløg, 1 bdt – 7 kr
Agurk – 5 kr
Tomater, 500 g – 12 kr
Pebermix  – 16 kr

Samlet pris: 340 kr

Det er mit bud på en lækker madplan, og jeg må indrømme jeg faktisk synes den er vildt lækker. Altså, der er blevet plads til både flæskesteg, skinkestang og andre lækre sager. Endda som en billig madplan på budget. Dét er slet ikke så ringe endda, for at sige det på godt jysk.

Jeg skynder mig at lægge den ud til jer, så I kan komme ud at handle.

God søndag til jer alle og bon appetit. Mvh. Mette K

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

2 Kommentarer

 • Svar Camilla 6. november 2017 at 15:44

  Hvor meget mælk osv bruger du til farsbrødet? 🙂

  • Budget-familien
   Svar Budget-familien 18. november 2017 at 10:36

   Det er så svært at sige. Jeg er en type husmor, der tager den på øjemål og fingerspitzgefühl. Et bud er 1-1½ dl mælk, og 6 spsk mel

  Skriv en kommentar