Madplaner

Madplan uge 44

Selvom der sker en hel masse omkring mig og min familie, er det et godt afbræk at komme tilbage til min “comfort-zone” – at skrive madplaner. Det nærmer sig et helt meditativt forhold at skrive den, i en travl hverdag som budget-familie. I løbet af den forgangne uge er hele udsendelsen fra min tv-optræden hos ESTV blevet lagt ud på min Facebook-side Budget-familien.dk og kan ses herfra. Snarest muligt er der også et indlæg her på bloggen, hvor det kan ses. Se det, for at få et bedre indblik i hvordan jeg gør, samt mange andre gode råd og idéer.

I denne uge er der handlet ind i Netto, og ud fra deres reklamer og faste sortimentspriser. Det er nemlig ved at være et stykke tid siden sidst. 😀 Den samlede pris er 314,5 kr, og dækker som altid 7xaftensmad til 2 voksne og 2-3 børn. Daglige opskrifter og komplet indkøbsliste ligger som altid sidst i indlægget.

Af hensyn til tiden, springer jeg direkte til madplanen.

Mandag: Risret med svinekød og revne gulerødder. Tilberedning 35 minutter. Vil tro den er fryseegnet, men er ikke prøvet.
Anvendes: 1½ kg groft revne gulerødder, 500 g hakket svinekød, 500 g ris, 2 bouillonterninger, 2 finthakkede løg, vand efter behov. Salt og peber.
Opskrift: Kog risen i letsaltet vand. Steg løg og svinekød i en gryde. Tilsæt 4-500 g af de revne gulerødder og steg bløde sammen med salt og peber. Tilsæt svinekød, og varm godt op. Tilsæt de to bouillon terninger og lidt vand, så terningerne kan opløses i gryden. Varm godt op igen, og lad simre, mens risen koger. Når risen er kogt, blandes den i gryden med svinekød og grønsager, og der kan serveres med de resterende  revne gulerødder som en råkostsalat ved siden af.

Tirsdag:Pizzasnegle med gnavegrønt. Tilberedning 1 time. Fryseegnet.
Anvendes – dej til ca 20 stk: 50 g gær, 3 dl vand lunkent vand, 1 tsk salt, 2 spsk vegetabilsk olie, 500 g mel. I sneglene:  1 ds tomatpuré, salt, peber, 1 pk skinke, hak det gerne i mindre størrelse, 1 peberfrugt i små tern, 1 finthakket løg, 200 g champignon i skiver, revet ost, ½ ds majs, tørret basilikum. 1½ agurk i stave.
Opskrift: Rør gæren ud i det lunkne vand i en stor skål. Tilsæt salt og olie. Rør ¾ af melet i med en grydeske. Drys det sidste mel ud på bordet, læg dejen ud på og ælt det sidste mel godt ind i dejen. Rul den ud til en firkant på ca. 35 x 40 cm. Rør tomatpure, salt og peber sammen, og fordel blandingen på dejen. Fordel skinke, champignon, peberfrugt, løg, majs og ost på dejen, og rul den sammen fra den længste side. Skær den ud i 20 stykker. Læg sneglene på bageplader med bagepapir og lad dem hæve tildækket i ca. 20 min. Tænd ovnen på 200 g, alm varme. Drys med basilikum inden de bages i midt i ovnen i ca. 20 minutter. Lad dem køle lidt af, inden de serveres sammen med agurkestave. Evt. resterende snegle, er gode til madpakke.

Onsdag: Pasta med kødsovs og grønne bønner. Tilberedning 35 minutter.  Fryseegnet. 
Anvendes – 500 g pasta, 400 g hakket oksekød, lidt fedtstof til stegning, 1 pk hakkede tomater, 1 finthakket løg, 300 g hakkede champignon, ½ ds majs, 500 g revne gulerødder, 1 peberfrugt i tern, vand efter behov, 1 ps grønne bønner (frossen), salt, peber, tørret timian og tørret basilikum. Evt. mel til en meljævning.
Opskrift: Steg løgene bløde i en stor gryde, sammen med krydderier. De må ikke tage for meget farve. Tilsæt kødet, og brun det til det er gennemstegt. Tilsæt champignon, gulerødder, peberfrugt og majs og varm det godt igennem. Tilsæt hakkede tomater og vand. Lad det småsimre. Kog pastaen og bønnerne i letsaltet vand, i hver sin gryde. Skal sovsen jævnes, gøres det når pasta og grønsager er kogt færdig. Den jævnes ved at ryste mel og vand sammen i en meljævner, og tilsætte sovsen. Jævnes den, er det vigtigt at koge den godt igennem, inden servering. for at sikre der ikke er klumper i sovsen. Når sovs, pasta og grønsager er færdig, serveres det.

Torsdag: Tomatsuppe med pasta. Tilberedning 30 minutter. Fryseegnet.
Anvendes – 3 pk hakkede tomater, 2 ds tomatpuré, 2 løg i grove tern, 1 l vand, 1 bouillon terning, 250 ml madlavningsfløde, 500 g pastaskruer. Salt, peber, oregano og 1 tsk sukker. Hvis I har det, så er hvidløg i suppen virkeligt lækkert.
Opskrift: Steg løg bløde i lidt fedtstof i en stor gryde. De skal være bløde, og ikke gyldne. Tilsæt oregano efter smag,salt og peber, og 1 tsk sukker. Hakkede tomater og puré tilsættes, og det koges op. Vand, bouillon, og madlavningsfløde tilsættes, og det koges op igen. Når det denne gang er kogt op, blendes det med en stavblender. Har I ikke en stavblender, kan i mose det så godt som muligt med en kartoffelmoser, og leve med de små klumper. Herefter tilsættes pasta og det koges videre til pastaen er kogt færdig. Hvis der er kogt for meget væske væk ved kogningen af pasta, så tilføjes der mere. Smages til med krydderier og serveres.

Fredag: Frikadeller med rodfrugtmos og brun sovs. Tilberedning 45 minutter. Fryseegnet.
Anvendes – 500 g hakket svinekød, 1 æg, 1 finthakket løg, mel, mælk, salt, peber. 1½ kg kartofler, 1 kg gulerødder, mælk, fedtstof, kulør.
Opskrift: Skræl og kog kartofler samt gulerødder i en gryde. Det er vigtigt, det ikke er saltet vand, da det binder væske. Lav en fars af kød, løg, mel, mælk og 1 æg. Lad hvile i 15 minutter. Form farsen til frikadeller og steg på panden. Mos de kogte kartofler og gulerødder sammen med lidt mælk og fedtstof. Lav en brun sovs ved at smelte fedtstof i en gryde. Dernæst tilsættes mel til det danner en melbolle. Herefter tilsættes vand og mælk, til den har den ønskede konsistens. Til sidst tilsættes kulør. Server, når det hele er klar.

Lørdag: Scottish stovies med spejlæg og gnavegrønt. Tilberedning ca 1 time, inkl forberedelse af grønsager. Ikke fryseegnet.
Traditionelt serveres det i Skotland med baked beans. Vil man have den traditionelle skotske ret, står det jer jo frit for at servere med baked beans i stedet for spejlæg.
Anvendes – 3 løg i skiver, 1 spsk. timian, 1,5 kg skrællede kartofler i mundrette tern, 1 l vand, salt og peber, 10 æg, ½ agurk, 500 g tomater, 1 peberfrugt.
Opskrift: Steg løgene bløde i en stor gryde, sammen med salt, peber og timian ved lav varme. Put kartoffelternene i gryden, sammen med vand. Læg låg på og lad det simre under jævnlig omrøring, til kartoflerne er kogte. Hvis kartoflerne går lidt i stykker under omrøringen, gør det ikke noget. Hæld vandet fra, når kartoflerne er kogt. Skær agurker, tomater og peberfrugt ud til gnavegrønt. Spejl æggene på en varm pande i lidt fedtstof, og server retten, når det hele er klart.

Søndag: Boller i karry med ris og dampet broccoli. Tilberedning 45 minutter. Fryseegnet.
Anvendes – 500 g hakket svinekød, 1 finthakket løg, mælk, mel, 1 æg, salt, peber, 500 g ris, karry, broccoli i buketter, inkl. stokken.
Opskrift: Lav en fars af svinekød, løg, mel, mælk og 1 æg. Lad hvile i 15 minutter. Form farsen til kødboller, og kog dem i letsaltet vand. Når de er kogt, tages de op af vandet. Gem vandet, det skal bruges til sovsen. Lav en tilpas stor omgang hvid opbagt sovs, så det kan indeholde alle kødbollerne. Dette gøres ved at smelte fedtstof i en gryde, tilsætte mel til det danner en melbolle. På dette tidspunkt tilsættes også rigeligt karry, som svitses af. Herefter tilsættes kogevand fra bollerne og mælk, til sovsen har den ønskede konsistens. Smag til, om der mangler mere karry, salt og peber. Læg kødbollerne i sovsen, stille og roligt. Kog risen. Hæld ca. 2 cm vand i bunden af en gryde og bring vandet i kog. Hæld broccolistykkerne i og lad det dampe 2-3 min. Vær meget opmærksom, så de stadig holder sit bid. Server, når alle elementer er færdige.

Indkøbsliste:

Kolonial:
Hakkede tomater, 4 stk – 16 kr
Tomatpure, 3 stk – 9 kr
Pasta, 2×500 g – 9 kr
Ris, 1 kg – 8 kr
Majs, 1 ds – 4 kr

Kølevarer:
Cremefine madlavningsfløde – 7 kr
Æg, 15 stk – 21,5 kr
Revet ost – 11 kr
Hakket svinekød, 1500 g – 55 kr
Mælk, 2 l – 13 kr
Gær, 50 g – 1 kr
Skinke i strimler – 11,25 kr
Hakket oksekød, 400 g – 20 kr

Grønt:
Grønne bønner, frost – 11 kr
Kartofler, 3 kg – 30 kr
Pebermix – 16 kr
Løg, 1½ kg – 9 kr
Champignon, 400 g – 13 kr
Tomater, 500 g – 10 kr
Agurk, 2 stk – 10 kr
Gulerødder, 3 kg – 18 kr
Broccoli – 12 kr

Samlet pris: 314,75 kr

Det er vigtigt, at I deler de 1500 g svinekød op i tre portioner á 500 g, så der er til de forskellige dag.

Det er mit bud på en sund og lækker madplan. Enkelte elementer på indkøbslisten er efter normalprisen sidste gang jeg var i Netto. Normalt er jeg omkring den enkelte butik for at tjekke de konkrete priser. Det nåede jeg ikke i denne omgang, så prisen kan variere en smule fra min indkøbsliste. Heldigvis er der en forholdsvis stor margen op til budgettets max, så det er til at overskue, hvis prisen siden er steget et par kroner.

Jeg håber I kan bruge ugens madplan, jeg glæder mig i hvert fald til flere aftener.
God søndag til jer – og bon appetit!
Mvh. Mette K

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar